- En İyi Kahvaltı Mekanları

31 Mayıs 2020 Pazar

                                                




 Sizler için kahvaltı kültürü üzerine bir okuma listesi çıkardık. Oldukça farklı kitapların yer aldığı bu listede kahvaltı üzerine şimdiye kadar duymadığın birbirinden güzel tarifler seni bekliyor. İyi okumalar.





1-  Antakya'da Kahvaltı Yapmak




Eskiden Anadolu’da günde 2 öğün yenilir ve en önemli öğün güne başladığımız kahvaltı olurdu. Kahvaltı bizim için ailenin tarla dönüşlerinde bir mola vererek tekrar bir araya geldiği saatleri oluştururdu. Tabii o zamanlar bu kadar çeşit olmazdı. Sonraki yıllarda şehirlere göç başladıkça; yaz aylarında evinden uzun süre ayrı kalmış aile üyelerine mükellef kahvaltıyla o özledikleri tatlar sunulur ve bir nebze de olsa memleket özlemi giderilirdi. Bu yüzden benim için bir yemek kültürünün kahvaltıyla başladığını söylememi çok görmemenizi umuyorum. Antakya’da belli köylerde ve şehir merkezinde, birçok kültüre ait farklı ürünleri derleyerek oluşturduğum bu tarifleri birebir aile üyelerimle deneyip severek size sunduğumuzu bilmenizi isterim. Bu yüzden lütfen Antakya’yı gezerken sadece bir bölgede olan kahvaltıyla kendinizi sınırlamayın. Harbiye’den Samandağı’na, Reyhanlı’dan Yayladağı’na, İskenderun’dan Arsuz’a çok farklı tariflerin sadece ufak bir kısmını ve kendi büyüklerimden gördüğüm tarifleri sizlerle paylaşmanın gururu içindeyim...
Her zaman sevdiğim, bize ait olan sloganla da size veda edeyim istiyorum...
Hatay’a Gelmeyen Hataya Düşer..

2- Kahvaltı



Güne iyi başlamanın yolu: Kahvaltı… Kültürlerarası farklılıkların en keskin şekilde belirdiği yerlerden biri de mutfak… Her toplum, geçmişten gelen alışkanlıklarını ve günümüz yaşam biçimini, kendi meşrebinde harmanlayarak oluşturuyor yemek kültürünü. Belki de bunun en somut yansıması kahvaltı… Bu kitapta, yöresel kahvaltılıklarımız, ekmek yapımı, ev yapımı içecekler, reçeller, hafif alternatiflerin yanında Meksika'dan Fransa'ya dünyanın farklı yerlerinden damak tadımıza uyacak lezzetler yer alıyor.


3- Türkiye'nin En Güzel Kahvaltıları




Kahvaltı sevenler için muhteşem bir rehber. Gazeteci yazar Mutlu Tönbekici ve seyahat yazarı Tülin Kılıç bir yıl boyunca tüm Türkiye’yi dolaşıp en iyi, en ilginç kahvaltıcıları keşfetti, yedi, içti, fotoğrafladı ve beğendikleri 113 kahvaltıcıyı sizler için detaylı bir şekilde kaleme aldı. Bu kitap gittiğiniz bölgede sizi popüler kahvaltıcılardan kurtarıp, kaliteli, lezzetli ve yöresel tatları bulmanızı sağlayacak.
En iyi serpme kahvaltı nerede servis ediliyor, en iyi nohut dürüm nerededir, en yaratıcı ekmek üstü lezzetler hangi kafededir, en güzel mıhlamayı kim yapar, en güzel ev yapımı fındık ezmesi nerededir, reçellerin kraliçesi kimdir, anne usulü pişiyi kim yapar, hepsinin cevabı bu kitapta!

4- Kahvaltıya Dair Her Şey



Birçoğumuz kahvaltının da kitabı mı olur mu, diyebilir.
Eşimizle dostumuzla özellikle hafta sonları nadiren bir araya gelebildiğimiz keyifli ortamlardır kahvaltı sofraları…
Genellikle kahvaltıyı “peynir-zeytin-yumurta-yeşillikler” olarak görürüz.
Ancak yazar kitabında hem Anadolu hem de dünya mutfağından kahvaltılık tatları: içilecek şeylerden, zeytinden, peynirden, yumurtadan, tereyağından, hamurdan, patatesten, yoğurttan, sürümlük şeylere kadar erken ya da geç (brunch) kahvaltılarımızda kullanabildiğimiz malzemelerle 100’den fazla tarifle, özgün dokunuşlarıyla bu kitapta buluşturuyor. Kahvaltı kültürümüzde bilinmesi gerekenleri de pratik bilgiler halinde bölüm başlarında paylaşıyor.
En fazla 30 dakikada hazırlanabilen, doğal, evdeki malzemelerle kolayca yapılabilecek, sağlıklı tatlarla kahvaltılarınızda siz de keyifli farklar yaratmaya var mısınız?
“Taze Tarifler Tarifsiz Tatlar” kitabının yazarı Süleyman Dilsiz, Türkiye’nin ilk kahvaltı kitabıyla karşınızda!

5- Süt Uyuyunca



"Her peynirin arkasında, yeşili farklı olan bir mera vardır, farklı bir göğün altında" der bir öyküsünde Italo Calvino... Anadolu'nun dört bir yanında birçoğu binlerce yıllık geleneği, sürdürerek yapılan yüzlerce peynir türü için söylemiştir sanki bu sözü.Günlük yaşam hırgüründe pekfarkında olmasak da Türkiye'nin zengin bir peynir kültürü var. Artun Ünsal, bu kitabında ilk önce peynirin Anadolu'daki tarihsel gelişimine bakıyor; sonra yöre yöre peynir çeşitlerini, üretim tekniklerini anlatıyor; peynirle yapılan Türk mutfağına özgü yemek ve tatlılar ise kitabın son bölümünü oluşturuyor. "Doğa örtüsü,zengin ovası,dağı,koyunu, keçisi, ineği, mandırası bol ve binlerce yıldır çeşitli uygarlıklara beşiklik eden ülkemizde, süt ürünleri kültürü çok uzun bir geçmişe sahiptir. İlk bakışta, Türkiye'de üretilen ve tüketilen peynir çeşitleri oldukça sınırlı gibi görünebilir. Gerçekten de eldeki verilere göre, Türkiye pazarı genelde salamura, beyaz peynir, kaşar, tulum, mihaliç gibi birkaç peynir türünün egemenliğinde.Aslında, çoğumuz yöresel peynirlerimizin çeşitliliğini ve doyumsuz lezzetlerini yeni yeni fark ediyoruz.Süt Uyuyunca kitabının bir amacı da kıyıda köşede kalan tüm bu zenginlikleri toplu bir biçimde sunmak değil mi?" Peyniri öğünlerinizden eksik etmeseniz de, dönüp yüzüne bakmasanız da Süt Uyuyunca, sizin kitabınız... Çünkü anlatılan Türkiye'nin kültürü.


6- Kahvaltı & Brunch


İki asırlık pastane Beyaz Fırın’ın beşinci kuşak temsilcisi Nathalie’den, kahvaltı sofralarınız için lezzetli tarifler...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder